İsrail'de Büyük Yangın! İşgal İçin Diktikleri Ağaçlar Kendilerini Yaktı
Gündem

İsrail'de Büyük Yangın! İşgal İçin Diktikleri Ağaçlar Kendilerini Yaktı


03 May 20255 dk okuma6 görüntülenmeSon güncelleme: 28 May 2025

İsrail'de Tel Aviv ile Kudüs arasındaki ormanlık alanda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin yoğun çabaları sonucu kontrol altına alındı. Ancak 31 saat süren yangın, 20 bin dönümden fazla alanın kül olmasına neden oldu. Yangında 21 itfaiye personelinin yaralandığı belirtilirken, yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. Peki, yangının bu kadar hızlı yayılmasının ardında yatan sebep neydi?

Yangının Sebebi: İşgal İçin Dikilen Çam Ağaçları mı?

Yangının hızla yayılmasında etkili olan faktörlerden biri, İsrailli işgalcilerin yaklaşık 100 yıldır bölgeye diktiği çam ağaçları. Siyonist hareketin lideri Theodor Herzl tarafından kurulan Yahudi Ulusal Fonu (JNF),1948'den itibaren Filistinlilerden gasp edilen toprakları çam ağaçlarıyla gizlemeye çalıştı. Bu ağaçlar, Avrupa'dan getirilen Yahudilerin kendilerini yabancı hissetmemesi için de dikilmişti.

JNF, işgal edilen toprakların %13'üne sahip ve özellikle Kudüs, El-Halil, Yafa ve Akka çevresinde 250 milyondan fazla çam ağacı dikti. Bu durum, Filistinlilere ait toprakların gözden kaçırılmasına neden oldu.

Zeytin Ağacı-Çam Ağacı Kavgası

JNF'nin Filistin topraklarının topoğrafyasını değiştirmek için diktiği çam ağaçlarına karşı, Filistinliler de bölgenin kendi ürünü olan zeytin ağaçlarıyla direndi. Zeytin ağaçları, yangına karşı dayanıklı olmaları ve bölgedeki iklime uyumlu özellikleri taşımalarıyla biliniyor. Çam ağaçları ise yangına karşı dayanıksızdır. Son yangınlar da çam ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde hızlı bir şekilde yayıldı.

  • Filistinliler, topraklarını korumak için milyonlarca zeytin ağacı dikti.
  • Zeytin ağaçları yangına dayanıklıdır.
  • Çam ağaçları yangına karşı dayanıksızdır.

Çevrecilik Görünümlü İşgal

JNF'nin finanse ettiği kurumlar, işgal edilen Filistin topraklarına iklime uyumsuz çam ağaçları dikerken bunu "Çölde çiçek açma" klişesiyle bir çevre duyarlılığı olarak gösterdi. Ancak Batı Şeria'da faaliyet gösteren JNF'nin finanse ettiği Canada Park adlı kurum, işgalci İsrail ordusunun bölgedeki köyleri yıkmasından sonra buralardaki zeytin ağaçlarını buldozerlerle sökerek yapay orman parkları inşa etti. JNF ve İsrail devleti bu yapay ormanları inşa etmek için 160.000’den fazla zeytin ağacını söktü.

Bu kadar çok zeytin ağacının kaybedilmesi, sadece Filistin kültürünün ve coğrafyasının sembolik değerine değil, aynı zamanda ana gelir kaynağı çiftçilik olan ve geçimini topraktan sağlayan Filistinlilerin ekonomik durumu için de trajik ve yıkıcı bir darbe oldu.

İsrail'deki yangın, işgal politikalarının ve doğaya yapılan müdahalelerin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. İşgal için dikilen ağaçlar, sonunda kendilerini ve topraklarını yaktı. Bu durum, doğayla uyumlu olmayan ve yerel halkın haklarını hiçe sayan politikaların uzun vadede sürdürülebilir olmadığını gösteriyor.