Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) kapasitesinin artırılmasıyla birlikte randevu talebi bekleme sürelerinin yüzde 50'nin altına düştüğünü açıkladı. Bu gelişme, vatandaşların sağlık hizmetlerine daha hızlı erişimini sağlarken, Ankara'daki sağlık altyapısında önemli bir iyileşmeye işaret ediyor.
MHRS Kapasitesi ve Randevu Sürelerindeki İyileşme
Kurtcebe, yaptığı açıklamada, poliklinik randevu kapasitesinin artırılmasıyla birlikte sağlık hizmetlerinde önemli bir iyileşme sağlandığını belirtti. Mesai içi ve dışı kaydırma poliklinikleri sayesinde hastaların randevu almalarının kolaylaştığını ifade eden Kurtcebe, "Özellikle son birkaç ayda MHRS kapasitelerimizi üst düzeyde artırdık. Gerek mesai içi gerekse mesai dışı vardiya dediğimiz kaydırma polikliniklerimizle beraber bu kapasitelerimizi üst düzeye çıkardık. Bekleme oranlarımız da önceki 3 aya baktığımızda yüzde 50'nin de altına, daha aşağı seviyelere inmeye başladı." dedi.
Vatandaşların Randevu Sadakati ve Kapasite Kullanımı
Kurtcebe, Ankara'da günlük ortalama 100 binin üzerinde MHRS kapasitesi olduğunu ve bu kapasitenin yüzde 80'inin doluluk oranına ulaştığını belirtti. Vatandaşların randevulara yüzde 90 oranında sadakat gösterdiğini ifade eden Kurtcebe, "Vatandaşlarımız çok büyük bir sıkıntı yaşamadan birkaç gün içinde polikliniklerden randevu alabiliyor." dedi. Ayrıca, mesai dışı randevularla büyük bir genişleme sağlandığını ve günlük bekleme sayılarının 5 binli rakamların altına indiğini ekledi.
Branşlara Göre Randevu Talepleri ve Acil Durumlar
Özellikle kardiyoloji, göz, cildiye ve kulak, burun, boğaz branşlarında yoğun talep olduğunu belirten Kurtcebe, bu taleplerin yönetilebilir düzeyde olduğunu ve çoğu branşta hastaların aynı gün veya ertesi gün muayene olabildiğini söyledi. İftar sonrası acil servislerde büyük bir yoğunluk yaşanmadığını da ekleyen Kurtcebe, normal poliklinik hizmetlerinin acillerde de verildiğini ifade etti.
Kurtcebe, vatandaşlara öncelikle aile hekimlerine başvurmalarını tavsiye ederek, "Aile hekimleri hastane sistemleriyle entegre çalışıyor. Bir rahatsızlık olduysa öncelikle aile sağlığı merkezlerine başvurmalarını istiyoruz. Aile hekimlerimiz hastanelerden tetkik ve tahlil isteyebiliyorlar. MHRS üzerinden aile hekimleri randevu alabiliyor." dedi.
Bu gelişmeler, Ankara'daki sağlık hizmetlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde sunulmasını sağlarken, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırıyor.